Per week 1000 aanmeldingen voor nieuwe gratis online cursus

De Universiteit Leiden heeft als eerste Nederlandse en vierde Europese universiteit de inschrijving geopend voor een grootschalige online onderwijscursus op Coursera. Sinds november komen er wekelijks zo’n 1000 aanmeldingen uit de hele wereld bij voor de Massive Open Online Course (MOOC). Inmiddels zijn er al meer dan 10.000. In mei start de eerste Leidse MOOC The Law of the European Union: An Introduction.

Bereikbaar voor iedereen

Op het Coursera-platform staan sinds de oprichting, nog geen jaar geleden, al ruim 200 cursussen van internationale topuniversiteiten. Op het gebied van Internationaal en Europees Recht is Leiden de eerste. De cursussen zijn kosteloos te volgen en maken daarmee kwaliteitsonderwijs bereikbaar voor iedereen, zonder vereiste vooropleiding of ingangstoets; een internetverbinding is alles wat nodig is.


Ervaring opdoen

Met deze MOOC op Coursera doet de Universiteit Leiden ervaring op met grootschalig open online onderwijs. De Universiteit Leiden – de Campus Den Haag en de Rechtenfaculteit – wil onderzoeken: 

  • hoe de Universiteit Leiden met MOOCs een bijdrage kan leveren aan het verspreiden van kennis en aanpakken van vraagstukken van de 21ste eeuw

  • hoe deze vorm van online leren kan bijdragen aan het studiesucces van de eigen studenten

Meedenken over betekenis MOOCS

Prof.dr. Simone Buitendijk, vice-rector Universiteit Leiden: ‘De Universiteit Leiden herkent in MOOCs een zich razendsnel ontwikkelende nieuwe trend, een katalysator voor onderwijsvernieuwing, kwaliteitsverbetering en het delen van ons onderzoek en onderwijs met nieuwe doelgroepen wereldwijd. In het meedenken over de betekenis van MOOCs voor het Nederlands en Europees hoger onderwijs pakt Leiden een actieve rol.’
 
Leiden onderkende de nieuwe onderwijsontwikkelingen in een vroeg stadium en sloot in 2012 een overeenkomst met Coursera. Via dit platform kan Leiden een wereldwijd publiek bereiken, ook doelgroepen die normaal geen toegang hebben tot kwaliteitsonderwijs.

Geavanceerde functionaliteiten

Een MOOC is een gratis online cursus waaraan tienduizenden geïnteresseerden uit de hele wereld tegelijk kunnen deelnemen. De Leidse MOOC The Law of the European Union: An Introduction zal 5 weken duren en vraagt een tijdsinvestering van 5 tot 8 uur per week. In plaats van hoorcolleges zijn er korte videoclips van circa 10 minuten. Via oefenvragen en casusopdrachten kunnen deelnemers zich de stof verder eigen maken, en via discussiefora bediscussiëren met andere deelnemers. Wie de cursus en de eindtoets met goed gevolg aflegt krijgt een statement of accomplishment. Via het Coursera-platform onderzoekt Leiden ook nieuwe, geavanceerde functionaliteiten. Een voorbeeld daarvan is automated peer grading waarbij studenten elkaars schrijfopdrachten via een doordachte en automatisch gestuurde procedure beoordelen.


Potentieel

Prof.mr. Stefaan Van den Bogaert, hoogleraar Europees Recht van de Universiteit Leiden: ‘Als je bedenkt dat er aan de hele Rechtenfaculteit een kleine 5000 studenten studeren, en dat er na twee maanden, zonder noemenswaardige publiciteit, zich al twee keer zoveel mensen hebben aangemeld voor deze online cursus, dan realiseer je onmiddellijk het potentieel van zo’n MOOC.’

Zie ook

Laatst Gewijzigd: 18-01-2013