Profiel onderzoek en onderwijs eLaw@Leiden in Leidsch Dagblad

In een artikel in het Leidsch Dagblad van 21 augustus 2010 wordt een indruk gegeven van de thema's die in het onderzoek en onderwijs van het centrum voor recht in de informatiemaatschappij zoal aan de orde komen.

Het artikel geeft een korte schets van 25 jaar eLaw@Leiden, van cursussen tekstverwerking tot de juridische kwalificatie van het afpakken van virtuele zwaarden in on-line spellen: er is in 25 jaar veel veranderd, maar onveranderd is dat technologische ontwikkeling nieuwe juridische vragen blijven oproepen.


"Computers kunnen veel, enorme elektronische geheugens slaan alles op. En is het niet de overheid die aan onze privacy knabbelt, dan zetten we zelf wel ons hele hebben en houwen online, zodat anderen ermee aan de haal gaan. Vijfentwintig juristen van onderzoeksgroep eLaw@Leiden buigen zich over het raakvlak tussen het recht en computers. Een snel groeiend terrein, waarop eLaw al een kwart eeuw actief is."

Geen actiegroep

Ondanks de betrokkenheid van medewerkers en studenten van het centrum bij de dagelijkse vragen en problemen die ICT in de maatschappij veroorzaakt, is eLaw@Leiden geen actiegroep: "We zijn dus niet mordicus tegen het elektronisch patiëntendossier of vervoerskaarten. Maar we denken wel graag mee over de vraag hoe je die systemen beter kunt maken, zodat de privacy van reizigers beter beschermd is. In tegenstelling tot echte actiegroepen zien wij niet achter elke boom een Big Brother. Een mening hebben we wel en we schromen niet om die te uiten. In een krantenstuk doe je dat natuurlijk wat scherper dan in een wetenschappelijk artikel.'' Het gehele interview met Laurens Mommers is te lezen via de link rechts.

Laatst Gewijzigd: 21-08-2010