Mr. drs. M.E. Zee

Functie:
  • Phd-Candidate
Expertise:
  • West-Europese constitutionele modellen
  • Staat en Religie


Persoonlijke Homepage: zoekopnaam.leidenuniv.nl/​index.php?cls=show&mthd=show_data&cn=bTIwMDEyMjU3&language=nl&type=staff\


")

Machteld Eveline Zee (MA, LL.M. Universiteit Leiden) is promovendus bij de afdeling Encyclopedie van de Rechtswetenschap. Ze is politicoloog en jurist. Haar proefschrift is onderdeel van het onderzoeksprogramma 'Securing the rule of law in a world of multilevel jurisdiction’ en wordt begeleid door prof.dr. Paul Cliteur.

Het onderzoek

Er zijn vijf modellen voor de relatie tussen staat en religie. Deze zijn: 1) Politieke atheïsme; 2) Politieke agnosticisme; 3) Multiculturalisme; 4) Staatskerk en 5) Theocratie. Het model van het politieke agnosticisme staat voor de behandeling van - of negeren van - alle religies en niet-religies op gelijke voet: de staat neemt uit principe geen standpunt in vóór of tegen religie en (on)gelovigen. Multiculturalisme, daarentegen, richt zich op een positieve behandeling van minderheden. Het proefschrift richt zich op het tweede model, multiculturalisme, en op het vijfde model, theocratie. De onderzoeksvraag is: wat zijn de implicaties van de politieke ideologieën van het multiculturalisme en Islamitisch fundamentalisme? En, meer in het bijzonder, wat is de verhouding tussen deze ideologieën als het gaat om het debat over de legitimiteit van Shariaraden in het Verenigd Koninkrijk?

Mevrouw Zee zal haar proefschrift 'Kiezen voor Sharia? Multiculturalisme, islamitische fundamentalisme en Britse Shariaraden' op 1 december klokke 13.45 uur verdedigen. Haar onderzoek bestaat uit een grondige analyse van het multiculturalisme en het islamitisch fundamentalisme als politieke ideologieën in combinatie met veldwerk in het Verenigd Koninkrijk, waaronder interviews en bezoeken aan hoorzittingen bij Shariaraden. Zee draagt ​​actief bij aan het publieke debat. Ze schreef uitgebreid over deze onderwerpen en gerelateerde kwesties voor tal van wetenschappelijke en populaire tijdschriften en kranten. Voor haar onderzoek was Mevrouw Zee als griffier verbonden aan de Vreemdelingenkamer van de rechtbank Den Haag. Naast het schrijven van haar proefschrift heeft ze diverse vakken gedoceerd en was gastdocent aan universiteiten in Nederland, Italië, België en het Verenigd Koninkrijk.

Laatst Gewijzigd: 27-06-2016