Nieuws Instituut voor Metajuridica

Moot Court zoekt student-assistent videotraining

Kan jij goed studenten motiveren? Heb je pleitervaring? Ben jij goed met camera's? Voor de cursus Moot Court Bachelor Rechtsgeleerdheid zoeken we belangstellende studenten voor de functie van student-assistent ten behoeve van de videotraining.


Weerbare democratie: de grenzen van democratische tolerantie

Democratie is waarschijnlijk het beste wat de politieke filosofie heeft voortgebracht. toch is het geen rustig bezit: democratie bevat de ingrediënten voor haar eigen vernietiging. Op 15 december 2015 promoveert Bastiaan Rijpkema op zijn proefschrift "Weerbare democratie: de grenzen van democratische tolerantie".


Debat "Wat is een goede universiteit?"

Op 24 november aanstaande (van 20h00 - 22h00) debatteren Rudolf Valkhoff en Andreas Kinneging over de vraag "wat is een goede universiteit?" De bijeenkomst vindt plaats in de Lorentzzaal in het KOG.


Crowdfunding voor een rechtszaal in de Leidse rechtenfaculteit #mootfunding

Om rechtenstudenten nog beter voor te bereiden op het houden van een pleidooi in de rechtszaal is het belangrijk dat zij tijdens hun opleiding in een zo echt mogelijke setting kunnen oefenen. Daarom is de Faculteit der Rechtsgeleerdheid gestart met de crowdfundingsactie ‘Een rechtszaal voor Moot Court!’. Alle donaties zijn welkom, vanaf 4 euro tot en met een vereeuwiging op een van de publieksstoelen of katheders.


Bent u ook een massamens?

Donderdag 7 mei lezing door Diederik Boomsma, Chris Rutenfrans van de Volkskrant en Florentijn Rootselaar van Filosofie Magazine. Discussie o.l.v. Andreas Kinneging. Toegang gratis Universiteit Leiden, Kamerlingh Onnes Gebouw, zaal A - 051, Steenschuur 25, Leiden, 17:00 - 19:30 uur.


Thierry Baudet in Frankrijk

De Leidse promovendus Thierry Baudet wiens The Significance of Borders (Brill 2012) in het Nederlands werd uitgegeven als De aanval op de natiestaat (Prometheus 2012) is inmiddels ook in het Frans vertaald met een voorwoord van Pascal Bruckner als Indispensables frontières (Toucan 2015).


Deugdethiek, levensbeschouwing en religie

Wat zijn de overeenkomsten in het denken over goed en kwaad tussen bijvoorbeeld het christendom, hindoeïsme, islam, confucianisme en boeddhisme? In Deugdethiek, levensbeschouwing en religie gaan verschillende filosofen op zoek naar een ‘wereldethos’ dat levensbeschouwelijke tradities over de hele wereld met elkaar verbindt.


Oratie Egbert Koops: Proces en financiering

Op 20 februari 2015 aanvaardt Egbert Koops zijn benoeming als hoogleraar Rechtsgeschiedenis. Zijn oratie gaat over rechtshistorische lessen die getrokken kunnen worden uit het overnemen van procedures door machtigere personen.


"De weerbare democratie" boekhandel Schreurs donderdag 5 februari 17h30

Op deze middag wordt de betekenis van het “weerbare democratie”-begrip besproken door de journalisten Theodor Holman (Het Parool) en Martin Sommer (De Volkskrant) en door de Leidse rechtsgeleerden Cliteur en Rijpkema. Zij zullen in het bijzonder ingaan op de betekenis van het “weerbare democratie”-begrip in relatie tot de aanslagen in Parijs en andere uitdagingen voor de vrijheid van expressie als centrale democratische waarde.