Lancering van Leids center voor juridische en vergelijkende studie van de Oost Afrikaanse Gemeenschap (LEAC)

Met de economische groei van Oost-Afrika, is de Oost Afrikaanse Gemeenschap, gesticht in 1999, een steeds belangrijkere speler op de internationale markt. Lidstaten van Kenia, Tanzania, Oeganda en Rwanda kennen vandaag een gemeenschappelijke markt en een gemeenschappelijke monetaire unie is in volle ontwikkeling. De Oost-Afrikaanse Gemeenschap is een pionier in de regionale integratie op het Afrikaanse continent.

Ondanks zijn uniciteit, kan de Oost-Afrikaanse Germeenschap leren van de lessen van 50 jaar Europese integratie. Daarom richtte de Universiteit Leiden het Centrum voor juridische en vergelijke studies van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (LEAC) op in  nauwe samenwerking met Microjustice4All. Het doel van dit centrum is om juridisch onderzoek te verrichten naar de ontwikkeling van de Oost-Afrikaanse Unie op basis van de bestaande expertise omtrent de Europese integratieprocessen. Het Centrum zal nauw samenwerken met lokale universiteiten, practici alsook NGO’s en economische actoren.

Het Centrum werd officieel gelanceerd met een gezamenlijk onderzoeksproject. In samenwerking met Microjustice4all en lokale experten werd een strategische nota gemaakt over de Oost-Afrikaanse Gemeenschap. Dit onderzoek voorziet in een toegankelijk overzicht van de bestaande regels van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap. Bovendien kijkt het onderzoek naar de specifieke uitdagingen van de Gemeenschap en vergelijkt deze met de belangrijkste juridische ontwikkelingen van de Europese Unie.

Het onderzoekt focust in eerste instantie op de regels aangaande het vrij verkeer, juridische bescherming en fundamentele rechten. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door vier daartoe geselecteerde masterstudenten van de Leiden Law School, Camille Ammeloot, Michaela Croft, Virginie Etienne en Magdalena Harrer.

Professor Tom Ottervanger en Universitair docent Armin Cuyvers zijn verantwoordelijk voor het centrum en onderzoeksproject. Klik hier voor meer informatie op onze engelse website.


Laatst Gewijzigd: 21-01-2013