P. Bansal LL.M.

Functie:
  • Gastdocent
Expertise:
  • Kinderrechten en bedrijfsleven


Telefoon: +31 (0)71 527 7401
E-Mail: p.bansal@law.leidenuniv.nl
Faculteit / Onderdeel: Faculteit Rechtsgeleerdheid, Instituut voor Privaatrecht, Jeugdrecht
Werkadres: Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Kamernummer FLEX


")

Tulika Bansal werkt als mensrechten adviseur bij het Danish Institute for Human Rights (DIHR). Ze is gespecialiseerd in het thema mensenrechten en het bedrijfsleven, waarvoor zij toonaangevende bedrijven in diverse sectoren adviseert hoe ze mensenrechten het beste kunnen naleven in hun bedrijfsvoering. Hiervoor heeft ze in meerdere landen zogenaamde Human Rights Impact Assessments (HRIA) uitgevoerd. Ook is ze betrokken bij de ontwikkeling van HRIA methodieken.

Tulika heeft een bijzondere belangstelling voor het thema kinderenrechten en het bedrijfsleven. Samen met UNICEF maakte ze deel uit van het team dat de ‘Children’s Rights and Impact Assessment’ Tool heeft ontwikkeld. Deze tool geeft advies aan bedrijven hoe zij kinderrechten kunnen integreren in hun bestaande mensenrechten assessments en rapportages. Regelmatig spreekt ze voor verschillende doelgroepen, waaronder studenten, over dit onderwerp.

Verder werkt Tulika op het thema verantwoord ondernemen in Birma/Myanmar. Voor het Myanmar Centre for Responsible Business (MCRB) in Yangon, Myanmar, dat als doel heeft het delen van kennis, capaciteitsopbouw en dialoog voor de overheid, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties op het onderwerp verantwoord ondernemen in Myanmar, heeft Tulika een zogenaamde ‘Sector Wide Impact Assessment’ (SWIA) voor de toerisme sector aangestuurd. Het doel van de studie is om de effecten van de toerisme sector op mens en milieu te identificeren en geeft aanbevelingen aan het bedrijfsleven, de overheid en maatschappelijke organisaties over hoe investeringen in de toerisme sector de ontwikkeling van Myanmar positief kunnen beinvloeden in plaats van het veroorzaken van negatieve effecten.

Tulika (1982) heeft eerder gewerkt als onderzoeker op mensen- en arbeidsrechten, kinderarbeid en MVO voor FNV Mondiaal in Nederland en voor Cividep, een lokale NGO in India gericht op de rechten van werknemers in de Indiase kledingindustrie. Voor haar huidige functie bij DIHR werkte ze als onderzoeker en trainer voor een kleine mensenrechten organisatie gevestigd in Thailand waar zij onderzoek deed naar de negatieve effecten van de olie- en gasindustrie in Myanmar en trainingen gaf op dit thema aan Birmese activisten.

Laatst Gewijzigd: 20-05-2016